Verslag 2013

Bewunderung erzwingen

Bewunderung erzwingen  

Je hebt ATB-ers en echte ATB-ers, je hebt helden en bikkels, je hebt fietsers en mooi weer fietsers, je hebt doorzetters en…. de deelnemers van afgelopen zondag. Ik zeg: chapeau, complimenten en respect. 

De grenslandmarathon editie 2013 leek fantastisch weer tegemoet te mogen zien, echter de weer goden waren ons niet goed gezind. Vele fietsliefhebbers zijn ’s morgens in hun bed blijven liggen bij het horen van de dikke druppen tegen de ramen. Er waren ook ATB-ers die wel naar Tubbergen vertrokken, maar na veel wikken en wegen niet gestart zijn. Geef ze eens ongelijk. 75 of 110 km is ook niet niks.

Toen ik onderweg was om wat foto’s te maken bleken de deelnemers boven mijn verwachting vrolijk. Vrolijk is misschien niet het juiste woord. Het was niet anders. Opmerkingen als; het lijkt wel een botenrace, gelukkig heb ik vroeger zwemdiploma’s gehaald, heeft er iemand een snorkelset? en waar is mijn zwembroek kwamen voorbij vliegen. Tja, als je eenmaal onderweg bent maakt het niets meer uit. Fluoriserende regenjackjes werden zwart, brillen gingen af omdat ze je zicht alleen maar  verminderden, boterkoek werd zandkoek door de vieze handen en vingers van de ATB-ers zelf en alle gezichten werden zwart.

Bij de eerste verzorgingspost gingen er een aantal fietsers rechtstreeks terug naar Tubbergen. Niet omdat ze wilden opgeven, maar vanwege de remblokken die compleet versleten waren. Alle remmen piepten en kraakten. Derailleurs werden op hun kwaliteit getest en ga zo maar door. Je hoorde de fietsers van verre aankomen. De weersomstandigheden en de staat van het parcours waren naast de regen niet alleen dé tegenstander van de deelnemer. De ATB moest lijden en afzien. De fietshandel spint garen bij deze weersomstandigheden.

De organisatie kreeg gelukkig vele complimenten over het parcours dat was uitgezet. De nieuwe stukjes singletracks mochten daar hun steentje aan bij dragen. Niet alleen de deelnemers hebben de weersomstandigheden als een ware “don quichot” getrotseerd, ook de vele vrijwilligers mogen gezien worden als echte liefhebbers van de sport.

De titel van dit artikel zegt eigenlijk voldoende; Bewunderung erzwingen. Vertaald; bewondering afdwingen. Tot volgendjaar en weet je wat; het weer is zeker weten beter. Het kan toch niet minder? Nogmaals respect voor de échte mannen en vrouwen van editie 2013.

Groeten, Patrick van der Meulen

Klik op start of tocht (onderweg) voor foto's van de Grenslandmarathon. Wil je een foto hebben laat me het even weten via nieuws@wtctubbergen.nl met een duidelijke omschrijving

Andere verslagen