De echte wielrenner

23 april 2015

De Echte Wielrenner | Veilig en vriendelijk                   

In het voorjaar trekken veel Nederlanders er in hun vrije tijd op uit en zo ook de wielrenner. Dit leidt tot drukte op de fietspaden en wegen. Als wielrenners en medeweggebruikers elkaar passeren, leidt dit soms tot onbegrip, ergernis of erger; ongelukken. Wielersportbond NTFU en VeiligheidNL geven daarom via de campagne ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ goede voorbeelden hoe voetgangers, fietsers, automobilisten en wielrenners elkaar veilig kunnen passeren.

Gedrag op de weg.Ontmoetingen tussen wielrenners en andere weggebruikers leiden soms tot gevaarlijke situaties, door snelheidsverschillen en omdat beide partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen. Uit eerder onderzoek van VeiligheidNL bleek ook dat volgens wielrenners in 51% van de (bijna-)ongevallen sprake was van onvoldoende rekening houden met elkaar. Het is belangrijk om te werken aan ieders gedrag, zodat wederzijdse irritatie, onvoorspelbare situaties en ongevallen kunnen worden voorkomen.

Situaties uitgelegd. In een animatiefilmpje leggen de NTFU en VeiligheidNL daarom voor de meest voorkomende situaties uit hoe weggebruikers elkaar het beste kunnen passeren. Wat kunnen weggebruikers verwachten van wielrenners en wat verwachten wielrenners van hen. De achterliggende boodschap is dat het een stuk veiliger wordt op de weg en het fietspad als we ons allemaal aanpassen en rekening houden met elkaar.


Ongevallen op de weg. Het risico een wielerblessure op te lopen is kleiner dan bij andere sporten. Jaarlijks raken er naar schatting 26.000 wielrenners geblesseerd, maar als er toch iets gebeurt, is het letsel door wielrennen vaak relatief ernstig.  In 2013 kwamen er 3.800 wielrenners op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een ongeval. 

Begin bij jezelf. De aandacht voor veiligheid bij wielrennen is niet nieuw bij de NTFU en VeiligheidNL. De campagne ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ startte vorig najaar. Toen sprak de NTFU de wielrenners aan op hun eigen gedrag. We hebben dus eerst de hand in eigen boezem gestoken en onze achterban gewezen op het juiste gedrag. Die boodschap is goed ontvangen en we merken dat het onderwerp leeft onder wielrenners. Nu is het tijd om medeweggebruikers te vragen ook rekening met ons te houden, zodat iedereen weer veilig thuiskomt.

Ander nieuws